Fejkfoder

 

LABBGHURT 🔬– Lättprodukter är ett fascinerande område. Det som förvånar mig är att arvet fortfarande lever kvar i våra butiker idag och att människor fortfarande köper det. 

Senast idag när jag var i butiken såg jag två personer som handlade exakt den ”yoghurt” jag pratar om här. Jag är både fascinerad och imponerad av hur labb-personalen på @Arlasverige har fixat och trixat för att kunna skapa en konsistens och smak som ska lura folk att tro att det är yoghurt de har i tallriken. Kanske har man tänkt så här:

1️⃣ Priset: Ju lägre kostnad för råvarorna, desto mer pengar kan vi tjäna💰! Så vad är det som kostar i en fruktyoghurt? Jo, mjölk (eller grädde!) och jordgubbar. Det löser vi smidigt genom att byta en del av mjölken mot vatten. Perfekt. Sen drar man ner max på jordgubbarna och landar på 3,5%. Det för räcka. Och lägger vi till aroniajuicekoncentrat får vi fin färg och lite aromämnen på det så tror man att det är mer jordgubbar i👍🏻.

2️⃣ Konsistensen: Hur löser vi nu att vi har blandat mjölk och vatten? Det blir ju ganska äckligt…
Den modifierade stärkelsen ger fejkmaten den ”mouthfeel”, dvs struktur och konsistens, som försvinner när man tar bort dyrare och mer svårhanterliga råvaror som grädde. Samma sak gäller inulinet från cikoriaroten. Med lite syra (citronjuicekoncentrat) och värme kan inulin löst i vatten bli mer trögflytande. Lite förtjockningsmedel (citruspektin) på det så börjar det likna något gällande konsistensen också👍🏻.

3️⃣ Smak (läs sötma): Hmm. Vi vill ju skriva Inget tillsatt socker för det gillar folk när det står. Lite av sötman får vi från från inulinet men framförallt är det såklart aspartamet som gör jobbet. Det är 100-200 gånger sötare än socker. Boom🔥. Lite synd att WHO 14 juli 2023 klassade aspartam som troligen cancerogent, men vi hoppas ingen märker det 👍🏻.

💁🏼‍♂‍Allvarligt talat: borde inte lättprodukterna försvinna från butikerna nu? 80-talet vill ha dem tillbaka! Kör turkisk yoghurt med riktiga jordgubbar istället! Gillar du så dela gärna 🙏🏻
Trevlig fredagkväll mina vänner!
Kram
Johannes 🤗🍏❤️
Provar en liten omröstning: Är det inte dags att lättprodukterna försvinner från butiken?

24 Oct 2023

Visit counter For Websites